צוואות

למה צריך צוואה?

אף אחד לא אוהב לעסוק במוות, בטח לא כשאנחנו בשיא כוחנו, במלוא הקריירה והצמיחה הכלכלית.
כל החיים אנחנו דואגים לילדים, עסוקים בלבנות לעצמנו ולהם חיים נוחים, חיי שפע ורוצים להבטיח להם עתיד כלכלי איתן.
כאשר אדם רוצה לקבוע על פי רצונו, ושלא על פי החוק, מי יקבל את רכושו לאחר מותו, ללא תלות במצבו המשפחתי ושלא על פי ההוראות הקשיחות של החוק, הוא צריך לכתוב צוואה.

כמה נקודות למחשבה בכתיבת צוואה:

1

צוואה מאפשרת להכניס תנאים להורשה, כגון גיל מינימלי לילד (למשל: לפני מלאת 25 שנים לילד הכסף ינוהל על ידי נאמן, להבטיח שהילד לא יכלה את הכסף בגיל צעיר), או התניית קבלת ירושה במכירת נכס נדל"ן, כדי שאפשר יהיה לחלק את התמורה בין היורשים לפי אחוזים שהמוריש קובע. אפשר גם לקבוע בצוואה מנגנון להעביר את הירושה בשלבים, בתלות בהתקיימות אירועים מסוימים (למשל – חתונה של ילד, סיום לימודים אקדמאיים וכדומה).

2

כשמדובר בנכסי מקרקעין, למשל, החוק מייצר שותפות בין יורשים בנכס אחד, גם אם יש מספר נכסים. השותפות בכל אחד ואחד מהנכסים עלולה ליצור בין היורשים חיכוכים מיותרים, למשל: יורש אחד רוצה למכור את הנכס כי זקוק לכסף ואחר רוצה להחזיקו כדי לקבל שכירות חודשית. כדי למנוע צורך במכירת הרכוש כולו וחלוקת התמורה, ניתן במסגרת הצוואה לחלק את הרכוש באופן פיזי בין היורשים ולהחליט איזו דירה תעבור לידי איזה ילד באופן ספציפי.

3

צוואה מאפשרת לקבוע הוראות לגבי יורש לאחר יורש:
אם אחד היורשים בצוואה לא יהיה בין החיים בעת חלוקת העזבון, אזי המצווה יכול להורות מראש בצוואתו, מי האדם האחר שיירש אותו במקום היורש שנפטר.
למשל: אם ילד של היורש אינו בין החיים והילד שנפטר היה נשוי – חוק הירושה קובע שיורשיו על פי חוק של הילד הם היורשים במקומו (אשתו וילדיו של הילד הנפטר).
לפעמים אנחנו מעוניינים שרכושנו יישאר בתוך המשפחה, ולכן במסגרת הצוואה ניתן לכתוב שבמקרה שאחד הילדים היורשים איננו בין החיים, חלקו ברכוש יועבר לילדיו שלו בלבד (הנכדים) או לאחים האחרים של הנפטר, ולא לבן או בת הזוג של הילד.

Black and White Filtered Image Beauty Hair Facebook Post (930 × 930 פיקסל) (1)

טל קאופמן - עורכת דין

תכנון וליווי משפטי להשגת מטרות חיים

אילו סוגי צוואות קיימות?

חוק הירושה מכיר בארבעה סוגי צוואות

צוואה בכתב יד

צוואה הכתובה בכתב ידו של המורש וחתומה על ידו.

צוואה בפני עדים​

צוואה בכתב (מודפס או כתב יד), חתומה על ידי המצווה, ובחתימת שני עדים בפניהם חתם המצווה והצהיר כי זו צוואתו.

צוואה בפני "רשות"​

צוואה הנאמרת בעל פה בפני שופט, רשם, חבר בית דין, ואלה מעלים על הכתב את דברי המצווה בפרוטוקול מטעם הרשות המוסמכת, וכן צוואה שנחתמת בפני נוטריון (כתחליף לחתימה בפני עדים, על פי סעיף 2).

צוואת "שכיב מרע”

דברי המצווה בעל פה, מול שני עדים, כאשר אדם על ערש דווי.

צוואה הדדית - מה היא?

מדובר למעשה בשתי צוואות.

הצוואות ההדדיות, הנעשות בדרך כלל על ידי בני זוג, קובעות שבמקרה של מותו של אחד מבני הזוג, עזבונו של הנפטר עובר לבן הזוג הנותר בחיים, או ליורש אחר שבני הזוג מסכימים ביניהם שיעבירו אליו את רכושם.
רק לאחר פטירת בן הזוג השני, העזבון שהוסכם כי יעבור לבן הזוג הנותר בחיים, או למי שקבעו יחדיו, עובר לילדים (או ליורשים אחרים).
צוואה הדדית נועדה ברב המקרים, לאפשר לבן הזוג הנותר להמשיך ולנהל את הרכוש המשותף וליהנות ממנו כל עוד הוא חי. כך גם מתאפשרת גמישות פעולה במכירת נכסים או שימוש בכספים משותפים, מבלי שיידרש לחלוק את חלקו בעזבון עם ילדים – דבר שמשמעותו חוסר יכולת לבצע שינויים בנכסים משותפים (ביחוד כשהילדים עדיין קטינים).

אילו הוראות אפשר לתת במסגרת צוואה?

  • הצוואה קובעת חלוקת העזבון. עזבון כולל רכוש, מקרקעין ומיטלטלין, זכויות (כגון מניות, זכות לרכישת מקרקעין, זכויות יוצרים וכדומה) ואף חובות.
  • בנוסף לחלוקת העזבון, במסגרת הצוואה יכול אדם להורות ליורשיו כיצד להשתמש בעזבון.
  • ניתן גם להורות מי ינהל את העזבון עבור ילדיו הקטינים של אדם במקרה בו ילך לעולמו לפני בגרותם או עד הגיעם לגיל בו ינקוב בצוואה.
  • ניתן גם לתת הוראות לגבי מי יגדל את ילדיו הקטינים של המצווה, היה וילך לעולמו בטרם ימלאו לילדיו 18 שנים.
  • במסגרת הצוואה ניתן להוסיף הוראות כיצד ירצה אדם להיקבר וכיצד מבקש לשמר זכרו.

אני מזמינה אתכם עוד היום ליצור קשר לכתיבת הצוואה האישית שלכם, כזו שתתאים לתוכניות שלכם ולמטרות ההורשה המשפחתיות שלכם.

לשיחת יעוץ טלפונית ללא התחייבות

השאירו פרטיכם בטופס ואחזור אליכם בהקדם