מה ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך לבין צוואה?


צוואה קובעת למי יעבור רכושו של אדם לאחר פטירתו.
ייפוי כוח מתמשך קובע מי יטפל ברכוש, בבריאות ובצרכים האישיים של אדם, עבור אותו אדם, וזאת כל עוד הוא בחיים אבל לא מסוגל לטפל בענייניו בעצמו.

המטרה העיקרית של צוואה היא להבטיח את חלוקת הרכוש שצברתם בחייכם לאחר מותכם, למי שתרצו ובאופן בו תרצו שיחולק. רכושו של מי שלא כתב צוואה, יחולק על פי כללי חוק הירושה.

צוואה לא עוסקת בתקופה שאתם עדיין בחיים, ולכן אתם לא יכולים לקבוע בה איך אתם רוצים שיטופל רכושכם בעודכם בחייכם, וגם לא ניתן לקבוע בה איך תרצו להיות מטופלים במישור הרפואי והאישי על עוד אתם בחיים, גם אם אינכם מסוגלים לטפל בענייניכם.

ייפוי כוח מתמשך הוא הכלי המשפטי שנותן מענה לצרכים הרכושיים, הרפואיים והאישיים שלכם כשאתם בחיים אבל לא מסוגלים לדאוג לעצמכם.

בניגוד לצוואה, ייפוי כוח מתמשך נועד בעיקרו לפעול כאשר האדם בחיים. ברגע שהאדם נפטר, תפקידו של ייפוי הכוח מסתיים, ואז נכנסת לתוקפה הצוואה – בכל הנוגע לחלוקת הרכוש.

:ייפוי כוח מתמשך עונה על 3 מטרות

שקט נפשי
בייפוי כוח מתמשך אתם ממנים את האנשים הקרובים אליכם ועליהם אתם סומכים, לטפל בכל העניינים שלכם.

שליטה
על ידי קביעת הנחיות ברורות לאותם קרובים שתמנו, כיצד לנהל כספכם, אילו פרוצדורות רפואיות להסכים לבצע ובאיזו רמת חיים אתם רוצים לחיות, כפי תפיסת עולמכם שלכם, אתם מוודאים שתמשיכו לשלוט בחייכם, ברכושכם ובבריאותכם.

שלום בית
בייפוי הכוח המתמשך אתם מגדירים את חלוקת הסמכויות בין מיופיי הכוח שלכם ומגדירים את גבולות האחריות של כל אחד מהם. כך אתם חוסכים להם התלבטויות, ויכוחים ומריבות.

בניגוד לצוואה, ייפוי כוח מתמשך פועל רק כאשר האדם בחיים. ברגע שהאדם נפטר, תפקידו של ייפוי הכוח מסתיים, ואז נכנסת לתוקפה הצוואה – בכל הנוגע לחלוקת הרכוש.

יש לכם כבר צוואה? חשוב שתיידעו את עורך הדין איתו אתם עוברים את תהליך כתיבת ייפוי הכוח המתמשך בדבר קיומה של צוואה. המטרה היא שלא יהיו בהנחיות ייפוי הכוח המתמשך הוראות שסותרות את הוראות הצוואה, כדי שביום פטירתכם יישמר הרכוש אותו רציתם להוריש ולא יתכלה עקב הוראות סותרות למיופיי הכוח במסגרת ייפוי הכוח המתמשך.

מניסיוננו, לקוחות רבים אותם ליווינו בכתיבת ייפוי כוח מתמשך ביקשו לכתוב צוואה חדשה, שתואמת את רצונם העכשווי, וזאת לאחר שעברו את התהליך המעמיק של כתיבת ייפוי הכוח המתמשך.

בנושאים כספיים – חשוב לוודא שעורך הדין העורך עבורכם ייפויי כוח מתמשך בקיא בנושאים פיננסיים ופנסיוניים בפרט, כיוון שהוראות החוק בקשר עם ייפוי כוח מתמשך דורשות התייחסות ספציפית למוצרים פנסיוניים.

משרדנו עוסק בתכנון פיננסי וניהול הון – עו"ד טל קאופמן, המחזיקה גם ברישיון פנסיוני ממשרד האוצר, תדע להתאים את הנחיות ייפוי הכוח המתמשך שלכם למבנה הפנסיה וההון המשפחתי שלכם.

צריך להקדיש מחשבה והחלטה איך להנחות את מיופיי הכוח לטפל בכספים פנסיוניים שצברתם כל שנות חייכם הבוגרים, על מנת שאלה יישמרו וישמשו באופן היעיל ביותר את שארית חייכם, גם אם לא תהיו בכשירות קוגניטיבית.

שאלות לדוגמא שכדאי שתשאלו את עצמכם בתחום הכספי:

  • אם אצטרך טיפול רפואי יקר – אילו כספים ישמשו את הוצאות הטיפול:
    1. האם יש לי פוליסת בריאות פרטית?
    2. אם הכספים בעובר ושב לא מספיקים – האם לשבור תכנית חסכון? האם למכור את תיק ניירות הערך שלי? כמה מס אשלם אם אתן הוראות לפדות את קופת הגמל?
  • אם אהיה סיעודי – איך ואיפה ארצה להיות מטופל, ואיך אממן את רצוני:
    1. האם דאגתי לסיעוד דרך קופת חולים? ביטוח פרטי?
    2. הביטוח הסיעודי הוא רק ל 5 שנים, איך אממן את המטפלת הצמודה לאחר 5 שנים? – באילו מקורות כספיים שצברתי כדאי שאשתמש?
    3. האם לתת הוראות למכור את הדירה כדי לשלם דיור מוגן במוסד פרטי?

 

הוראות קבורה - כדאי לכתוב בצוואה או בייפוי כוח מתמשך?

עד לכניסתו של ייפוי כוח מתמשך לחוק הישראלי הוראות קבורה היו נכתבות בצוואה. לא היה מקום אחר, מחייב, לכתוב אותן.

במציאות, ברוב המקרים ההוראות בצוואה היו חסרות משמעות מפני שעד שהיו פותחים את הצוואה (אחרי הקבורה והשבעה בדרך כלל), זה כבר היה מאוחר מדי, כיוון שהנפטר כבר הובא לקבורה. ולא בהכרח בהתאם לרצונו ותפיסת עולמו.

ייפוי כוח מתמשך נותן פתרון גם לצורך הזה.

במסגרת ההנחיות של ייפוי הכוח המתמשך ניתן לתת הוראות קבורה בפורשות. מיופיי הכוח שלכם יקראו בהכרח את ההוראות האלה מבעוד מועד, בעודכם בחיים, וידעו להיערך לכך מראש ובהתאם. כך תוכלו להיות בטוחים שגם ידעו מה רצונכם, ואף תתנו להם את האפשרות לממן את הוצאות הקבורה ממקורותיכם הכספיים.

מעוניינים בפרטים נוספים?

השאירו פרטיכם בטופס ואחזור אליכם בהקדם





    דברו איתי

    גלילה לראש העמוד
    דילוג לתוכן